Santorini Aku Datang.jpg

Santorini Aku Datang! Apa yang korang perlu tahu pasal Santorini

FIRA - MAIN TOWN IN SANTORINI
Santorini ini pulaunya boleh tahan besar. Terbahagi kepada beberapa kawasan dan yang famous adalah seperti Fira, Imerovigli, Oia, Perissa, Kamari dan lain2 lagi.

Fira ini adalah bandar utama yang menghubungkan semua tempat. Mudah nak naik public transport, sewa moto, makan dan lain2 lagi. Harga hotel di Fira untuk 1 malam dalam lingkungan RM150 - RM37,000

TRANSPORT DI SANTORINI
Bentuk pulau Santorini ini seakan bulan sabit kerana ianya melengkung. Jika dari hujung utara ke hujung barat lebih kurang 45minit perjalanan.

Terdapat perkhidmatan bus yang menghubungkan antara semua tempat di Santorini tetapi tempat yang terpencil memang bus tak masuk.

Bagi saya sewa motosikal skuter atau ATV adalah cara terbaik untuk explore Santorini. Harga bagi motorsikal adalah 25€ manakala ATV adalah 40€ bagi setiap hari.Kami sewa 2hari maka dapat diskaun (40€ @ RM200) pejam mata sambil hulurkan lesen memandu dan keluarkan duitnya.

Kalau yang kaya sikit boleh naik ATV yang tayar empat tu. Harga bergantung pada CC motosikal tersebut. Motosikal ada saja CC70 (Honda Cup) tapi disebabkan Santorini ini adalah bukit better ambik yang CC125. Bagi yang tak biasa naik skuter, hati-hati semasa brek atau turun bukit, tersalah tarik brek boleh jatuh tersungkoq!

Untuk pengetahuan korang, Lesen memandu Malaysia tidak boleh digunakan di Santorini melainkan kita ada International Driving License. Akan tetapi, ada ja kedai sewa motosikal yang terima lesen kita tu "Janji Bayar Cukup" hahaha. Lets ride and explore.

RED BEACH - EXPLORE SANTORINI
Antara attraction yang boleh kita lawati sekiranya ke Santorini adalah seperti Black Beach, Red Beach, Ammoudi Bay, Katharos Beach, Kamari Beach, Akrotiri Lighthouse dan lain-lain lagi.

Red Beach : Nama saja Red Beach tapi pantainya tidaklah merah cuma terdapat landscape yang agak unik iaitu bukit batu yang berwarna merah (from volcano) di belakang pantai tersebut.

Kalau naik moto boleh terus pergi ke pintu masuk kawasan pantai ni. Jalan sikit terus jumpa pantai. Air agak jernih la jugak dari PD.

Lihat Itenarary ke Istanbul dan Santorini

PERISSA - BLACK BEACH
Perissa atau lebih di kenali sebagai Black Beach merupakan pantai yang pasirnya berwarna hitam. Jarak dari Fira town lebih kurang 15kilometer. Airnya agak jernih dan yang menjadikan ia istimewa adalah pasir pantainya yang berwarna hitam.

Aktiviti utama di sini lebih kepada berjemur sambil menghitamkan kulit. Terdapat banyak bar serta café di tepi pantai yang menyediakan makanan laut yang saya rasa lebih murah sedikit dari kedai sekitar Fira. Ada juga mengatakan Bukit Messa Vouno (bersebelahan pantai) di katakan bukit ini akan bersinar apabila dalam waktu gelap. Korang jika stay area ini nanti, mohon datang pada malam hari tengok samada betul atau tidak. ;p

Santorini Aku Datang

Santorini Aku Datang

IMG 3129 (1)

IMG 3129 (1)

IMG 4908

IMG 4908

IMG 4935

IMG 4935

IMG 4948

IMG 4948

IMG 4957

IMG 4957

IMG 4963

IMG 4963

IMG 4987

IMG 4987

IMG 4993

IMG 4993

IMG 5008

IMG 5008

IMG 5019

IMG 5019

IMG 5024

IMG 5024

IMG 5027

IMG 5027

IMG 5030

IMG 5030

IMG 5137

IMG 5137

IMG 5173

IMG 5173

IMG 5177

IMG 5177

IMG 5234

IMG 5234

IMG 5259

IMG 5259

IMG 5263

IMG 5263

IMG 5271

IMG 5271

IMG 5276

IMG 5276

IMG 5281

IMG 5281

IMG 5301

IMG 5301

IMG 5305

IMG 5305

IMG 5319

IMG 5319

IMG 6029

IMG 6029

Tags: stayfly stayflyxadventure greece santorini turkey


© 2018 Imran Idris Travel Blog. Powered by elAmm Creative