Istanbul dan Santorini

Turkey & Greece

  • Estimated Budget

    RM 6338.24

  • Trip Type

    Small Group of 2-3 people
  • Duration

    12 Days
  • Starting Location

    Istanbul
  • Final Destination

    Santorini

Day 1 - 20 September

Travelling from Penang - Kul 9pm-10pm
Lepak di airport sementara tunggu next flight tengah malam nanti.

TRANSPORTS
Air Asia (Png - Kul) RM181.60

Day 2 - 21 September

Travelling from Kul - Doha - Istanbul (SAW) 2.55AM - 3.30PM

Transit di Istanbul Lunch di Airport RM96 / SimCard TurkCell RM144 (6gb)

Sambung lagi 1 flight Istanbul - Denizil 8.10PM - 9.25 PM

Then take bus from airport to Pamukkale (bus tunggu luar airport) dan akan hantar terus depan hotel - Check in 11pm.

TRANSPORTS
Qatar Airways RM4716.00 (Kul- Istanbul) + Pegasus Air RM181.51 (Istanbul - Denizli) + Airport to Hotel RM60.

ACCOMODATION
Mustafa Hotel @ Pamukale RM82

Day 3 - 22 September

Breakfast & Lunch buat siap2 dalam bilik.

Explore Pamukkale & Hierapolis. Visit Pamukkale pada awal pagi ya, sama ada hiking dari bawah atau naik shuttle keatas bukit tersebut. Jika dari Mustafa Hotel, jalan dalam 100m dah sampai entrance. Entrance fee RM84.

Petang Sewa kereta dari Travel Agent di Pamukkale + Isi minyak siap RM144.

Gerak Ke Salda Golu (wajib pergi) sambil picnic tepi tasik. Layan beb!

Hari dah nak gelap, just google city yang terdekat dan akhirnya kemi ke Yesilova dan terus walk in untuk Check in dan lepas tu Dinner RM30.

TRANSPORTS
Sewa kereta Mitsitubshi Attrage RM264

ACCOMODATION
Gorenser Otel @ Yesilova RM108

Day 4 - 23 September

Check out & Breakfast di Hotel

Visit Karamanli untuk ke satu lagi tasik iaitu Karatas Golu. Otw balik singgah beli buah yang macam Rock Melon RM6.

Kembali ke Pamukkale hantar kereta jam 2pm. Seterusnya perjalanan ke Alacati dari Pamukkale.

Ambil Shuttle dari Pamukkale ke Denizli (35min), Ambil bus dari Denizli ke Izmir (4jam), Ambil bus dari Izmir ke Alacati (1.20min)

Kos lain : Public toilet RM6 (sekali masuk RM.120 @ 1 lira) + Dinner + Oren Jus kotak RM12
Tiba di Alacati then Jalan kaki dalam 850m ke hotel & Check in Hotel 10pm

TRANSPORTS
Ambil Shuttle dari Pamukkale ke Denizli RM16.8 + Ambil bus dari Denizli ke Izmir RM84
+ Ambil bus dari Izmir ke Alacati RM45.6

ACCOMODATION
Apaz Butik @ Alacati RM234 (Hotel ini cantik, Cuma malam bising sikit coz bawah ada Pup)

Day 5 - 24 September

Explore Alacati - Snap picture on lovely street, setiap sudut cantik untuk tangkap gambar

Kos lain : Ice Cream RM14.4 / Barang runcit RM19.2 / Lunch RM46.8 / Fridge Magnet RM12
Kalau korang ada masa lebih boleh pergi area pantai, 7km dari Alacati akan sampai area Cesme dan boleh lepak sana.

Perjalanan kami seterusnya adalah dari Izmir ke Athens jam 5am esok paginya. Kami plan nak gerak jam 3am tapi kena book taxi harga RM240 bapak mahal.

Cari punya cari dan tanya habis kedai iceream akhirnya kami dapat Airport transfer RM84 tapi jam 12am. Kalau nak naik bus ada jugak dari Alacati direct ke Airport Izmir tapi kena sebelum jam 7pm dan harganya RM30 seorang, jika 2 pax dan RM60.

Petang hingga malam pusing area alacati ni, coz siang masa untuk snap gambar, malamnya pulak lain suasana coz semua kedai bukak pada waktu malam.

Jam 12malam checkout dan gerak ke Izmir Airport.

Jam 1.30am sampai airport dan tido di bangku airport.

TRANSPORTS
Jalan kaki + Airport transfer from Alacati to Izmir airport RM84

ACCOMODATION
Apaz Butik @ Alacati RM468 (Hotel ini cantik, Cuma malam bising sikit coz bawah ada Pup)

Day 6 - 25 September

Awal pagi flight kami Izmir - Athens 5.55am

Kami sampai awal pagi di Athens dan memang tak bercadang pun untuk stay lama di sini, so kami buat half day trip from 7am -3pm dan jam 4pm terus naik ferry ke Santorini.

Dari Airport terus ke Athens city buy Bus. (Boleh ambil di luar arrival hall, 1jam 20 min jugak untuk ke city)

Tiba di Sytagma Square, Plan asalnya nk pergi cari Athens Luggange Storage tapi selepas breakfast di George Café mintak tumpang saja letak beg di café dia, Jimat oiii!
Quick explore Athens city.

* Syntagma Square * Athens Flea Market or Monastiraki Flea Market * Changing of the guard - parliament building * Kalau korang suka tengok bangunan runtuh boleh ke Acropolis

Kos lain : Breakfast RM 40.8 / Fruit RM7.65 /Lunch di Indian Café RM76.5 / Barang runcit RM10 / City train RM12.

Sistem city train di Athens: 90min - 1.4Euro / 60min - 0.60Euro. Maksudnya jika korang beli ticket yang 90min tu boleh naik train dan turun kemana saja dalam masa 90min tu, begitu jugak jika 60min

After lunch dari Athens city ke Piraeus Port.

Boleh dikatakan semua ferry ke pulau-pulau di Athens akan berlepas dari Piraeus Port. Dari Athens boleh naik bus atau train. Kami ke Monastiraki Metro Station dan terus ke Piraeus Port. (25min) RM6.12.

Keluar dari station and Pickup ticket at port counter area. 3.30pm. Boleh walk in beli or booking saja online (rekemen to but online).

Athens - Santotini by Cruise 4.30pm - 1.20am. 8jam wei cruise ke Santorini. Korang boleh try ferry lain seperti Blue Star Ferry dan lain2 lagi yang mana lebih mahal tapi jimat masa. Yang kami punya hanya 19Euro seorang.

Dinner dalam ferry RM35.7.

1.30am tiba di Santorini dan untuk ke hotel boleh naik bus ke Fira. Harga bus RM23.46 dan bus stop depan hotel Villa Illios ni. Jika naik private transfer 10Euro sorang hokey!

2am Check in & Tido

TRANSPORTS
Flight from Izmir to Athens by Aegea (RM1693.00 return via istanbul) + Bus from Athens Airport to City Centre (RM61.2) + City Train (RM12) + Train from city centre to Pireus Port (RM245) + Ferry Hellenic Seaways from Pireus port to Santorini (RM6.12) + Bus transfer from Santorini port to Hotel (RM23.46)

ACCOMODATION
Villa llios @ Fira, Santorini RM177.55 (Hotel Dekat main road dan dekat fira town.)

Day 7 - 26 September

Breakfast dalam bilik & Explore Santori.

*Sewa moto and explore santorini (skuter) Jika bukan peak season harga sewa murah sikit.
*Fira town memang syiok untuk tangkap gambar
*Check in new hotel yang banyak bintang

Kos lain : Minyak moto RM15.3 / Lunch RM28.05 / Barang Runcit RM13.77 / Public Toilet RM5.10

Dah bayar bilik mahal, maka lepak dalam bilik dan enjoy view sekitar hotel.

Petang pulak ke : *Amoudi Bay *Sunset di Oia (Make sure sampai sebelum jam 6) *Night walk sekitar Oia.

TRANSPORTS
Sewa Moto 1hari setengah RM 204 + Jalan kaki

ACCOMODATION
Kasimatis Studio @ Imerovigli RM776.43 (Antara 4star hotel yang murah dan view lawa)

Day 8 - 27 September

Bangun pagi sambil breakfast dengan view yaw! Lepas tu boleh explore Imerovigli pulak, view macam Fira jugak tapi banyak hotel2 mewah.

Korang boleh saja masuk sikit2 depan pintu hotel tu dan snap gambar dalam tu, tak da hal. Jika ada staff just mintak kebenaraan. Korang punya OOTD pasti Boom!

Explore Santori lagi dengan naik moto : *Pindah balik ke Hotel lama *Red Beach / *Perissa
*Jam 6 petang hantar balik motosikal dan rehat di hotel.

Jam 10pm gerak ke Airport (Tunggu saja bus stop dekat dengan hotel dan naik bus baru bayar pada driver ) RM18.36.

Tunggu di airport untuk next flight tengah malam nanti.

Kos lain : Lunch RM94.35 / Minyak moto RM15.3 / Barang Runcit RM33.15 / Fridge Magnet RM7.65

TRANSPORTS
Bus from hotel to airport RM18.36

ACCOMODATION
Villa llios @ Fira, Santorini RM177.55 (Hotel Dekat main road / bus stop dan dekat fira town.)

Day 9 - 28 September

Mereput di airport sebelum tunggu flight Santori - Athens 00.35 - 1.25 am

Tidur di Airport Athens untuk tunggu lagi 1 flight esok siangnya.

Breakfast di Airport the fly Athens - Istanbul 8.20am - 9.45am

Hello back to Istanbul!! From Airport Antartuk to Sultanahmat.

Di Istanbul boleh naik Tram sebagai main transportation untuk kesemua tempat. Sampai airport cari saja laluan ke Train dan boleh beli Istanbul Card RM24 (Macam Touch&Go) + Topup RM12.

Masa nak naik saja touch pada mesin berpalang tu, masa keluar dah tak payah. Jika korang berdua beli 1 card sudah coz boleh saja pakai berapa orang pun janji kredit dalam card itu cukup.

Sekali korang naik dan pergilah mana station pun harganya tetap sama iaitu 2.6Lira untuk sekali naik, Balik nanti touch kena lagi 2.6Lira. Boleh tahan makan duit jugak tram ni ahhaha.

Train Route : (Airport - Zeytinburnur - Sultanahmad - Walk to hotel)

Kos lain : Topup Data Phone RM42 (4gb) / Lunch RM72 / Kedai Runcit RM2.4

2pm : Check in or letak beg di & Explore Istanbul
5pm : Rehat dalam bilik & Melawat sekitar Blue Mosque

Dinner with Alel (Founder Aku & Istanbul)

TRANSPORTS
Santorini - Athens by Ryanair RM758.75 + Athens - Istanbul by Aegean Air + Train & Instabul Card RM36.

ACCOMODATION
Shabby Hotel @ Sultanahmet RM115 (susah sikit nak cari coz signagenya lain, but worth for money)

Day 10 - 29 September

Explore Istanbul dan korang boleh refer ini
http://atdaa.com/on-a-budget-two-day-itinerary-for-sultanahmet-the-old-city-istanbul-day-1 & http://atdaa.com/on-a-budget-two-day-itinerary-for-sultanahmet-the-old-city-istanbul-day-2

9am : Spice Bazaar - Memang besar betul dan disini kira tempat local cari barang untuk keperluan harian, meriah beb

Kos lain : Food Hunting - Halka RM1.8 (Manisan) / Midyedolme RM14.4 (Kepah) / Hamsi Tava

RM9.75 (Anak Ikan Goreng) / Turkish Coffe RM12 / Balik Emek RM12 (Sandwish Ikan) / Toilet RM6 / Beli makanan burung RM3.6 / Homade Coklat RM84 & Dinner RM48

2pm : Solat Jumaat / *Galata Bridge *Sulaymain Mosque (must visit tapi kena panjat bukit sikit)
5pm : Taksim Square (you can see Turkey in Europe Style)
8pm : Dinner di area mana tah masa otw balik ke hotel

TRANSPORTS
Train + Jalan kaki

ACCOMODATION
Shabby Hotel @ Sultanahmet RM115 (susah sikit nak cari coz signagenya lain, but worth for money)

Day 11 - 30 September

Explore Istanbul last punya : *Grand Bazaar dan sekitar Hagia Sofia

Breakfast RM36 / Shoping Tudung, TableRunner, FrigeMagnet, Beg RM228 / Lunch RM16.8 / Kedai Runcit RM4.20 / Mineral water RM6

Check out then ke Airport by 3pm

Option yang murah adalah korang naik tram ke Taksim Square dan nanti ambik Bus di depan Hotel Point dan akan terus ke Airport (12Lira) Jika tak silap.

Disebabkan hari hujan, dan nak tarik beg naik tram apa semua, kami terpaksa guna cara mahal, ambik private transfer RM96 dan shuttle pickup terus depan hotel (SAW @ Shabiha Gokcen ).

Airport ini agak jauh dari Istanbul (2jam estimate untuk sampai), by 5 dah di airport dan pusing2 sebelum depart jam 7.30pm ke KL

TRANSPORTS
Train & Topup IstanbulCard RM30 / Airport transfer ke SAW RM96 / Istanbul to Kuala Lumpur by Qatar Airways.

ACCOMODATION
Dalam flight di atas angin ;p

Day 12 - 1 Oktober

Arrive at KLIA @ 3pm - Alhamdulillah

Then ambil AirAsia from KL - Penang : 7pm RM233.60

TAMAT SUDAH TRIP

Lain-Lain Nota
  1. Tukaran Matawang Turkish Lira (1Lira = RM1.20) / Euro (1Euro = RM5.10)
  2. Cost yang dinyatakan dalam itinerary adalah untuk 2 orang bagi setiap item
  3. Hampir 99.99% cost yang terlibat dah dinyatakan diatas, kalau ada yang belum masuk pun maybe 000.1% saja
  4. Kami jimat pada makan coz bawa makan dan selalu beli barang di kedai runcit
  5. Total semuanya adalah RM12,676.48 / 2 = RM6338.24 seorang

© 2018 Imran Idris Travel Blog. Powered by elAmm Creative