Japan Winter Trip 2015

Tokyo - Kawaguchiko (Mt Fuji) - Takayama - Shirakawago - Kyoto - Nagoya

  • Estimated Budget

    RM 2870

  • Trip Type

    Small Group of 2-3 people
  • Duration

    9 Days
  • Starting Location

    Tokyo
  • Final Destination

    Nagoya

Day 1 - 6 Feb

KL - Tokyo (Haneda Airport) by AirAsia.
XTVT
Mereput dalam perjalanan

COSTING & REMARKS
  • (RM 730 lebih kurang include beg)
  • 2.40pm dari Kl, Arrive Haneda dalam 9pm lebih (6jam 20 minit)
ACCOMODATION
Tidur di Airport sudah

Day 2 - 7 Feb

Tokyo
XTVT
Explore : AKIHIBARA , CHIYODO, ROPPONGI (All big city so korang boleh pergi mcm2 tempat

COSTING & REMARKS
  • Mandi di airport 300yen
  • Beli Subway Pass untuk 3 hari di 1500yen
  • Beli tix train ke bandar tokyo dari airport 800yen (kot harga dah lupa)
  • Hostel tu booking online: (RM 90/night mcm tu)
  • Simcard 600yen
ACCOMODATION
Khoasan Ninja Tokyo (Asakusabashi Station)

Day 3 - 8 Feb

Tokyo
XTVT
Explore : SHIJUKU, ASAKUSA, EUNO (All big city so korang boleh pergi mcm2 tempat)

COSTING & REMARKS
  • 7 & 8 FEB semua city punya view and free
  • Tokyo skytree ja kena bayar dalam RM60
  • Cuba cari masjid camii, datang solat disitu
ACCOMODATION
Khoasan Ninja Tokyo

Day 4 - 9 Feb

Tokyo - Kawaguchiko - Tokyo (Return) -Takayama
XTVT
Explore : Tsukiji Tuna Market (3am) - Kawaguchiko (Mt Fuji view) - Travelling to Takayama

COSTING & REMARKS
  • Untuk ke Tsukiji market ni kena sampai di depan market dlm 3.30pagi coz limit hanya 120 orang saja utk setiap hari, jika cukup 120 esok datanglah lagi
  • Naik teksi 2800yen ke market
  • Beli tix dari tokyo (shinjuku - kawaguciko - shinjuku) 5200yen / 1jam 40 minit by bus sampai la
  • Spend 2 jam saja disana (saya cadangan 1 hari) then patah balik ke tokyo untuk ke takayama
  • Bus di kawaguchiko dalam 600yen
  • Beli tix tokyo (shinjuku - takayama) 6690yen
  • 5jam 30minit untuk ke takayama
  • Ambil taxi ke hostel, dekat saja dgn bus station tapi salji mencucurah3 so tak leh nak redah 1900yen
  • Check in di Sakura Guest House best!, RM 100/night mcm tu
ACCOMODATION
Sakura Guest House

Day 5 - 10 Feb

Takayama
XTVT
Explore : Hida Folk Village & Takayama city

COSTING & REMARKS
  • Takayama ni kecik ja, so semua korang buleh jalan kaki, jika tak tahan sejuk buleh naik bus
  • Hida Old Folk Village masuk kena bayar 500yen
ACCOMODATION
Sakura Guest House

Day 6 - 11 Feb

Takayama - Shirakawago - Takayama (return) - Kyoto
XTVT
Explore : Miyagawa morning market & Takayama old city

COSTING & REMARKS
  • Saja suka tengok market orang, so pagi ronda ja disana tgk culture japan.
  • Ambik bus (takayama-shirakawago-takayama) 4420yen
  • 50minit macam tu jika nak ke shirakawago
  • Bayar masuk village cantik tu 500yen
  • Ambik bus (takayama-kyoto) 4200 yen
  • 4 jam ambil masa untuk ke kyoto
  • Ambil subway ke hostel dlm 220yen
ACCOMODATION
Khoasan Kyoto Hostel (Shijo Kawaramachi sta.)

Day 7 - 12 Feb

Kyoto
XTVT
Explore : Kyoto city, Kinkakuji temple, Ryoanji temple, Arashima bamboo forest

COSTING & REMARKS
  • Beli bus pass di hostel 500yen
  • Kinkuji & ryoanji park kena bayar dalam 900yen
  • Makanan halal di restoran tukri (dekat kyoto imperial park), sebelah kedai ada islamic culture so ada surau and stock makanan halal.
  • Malam shopping memang best! area shijo kawaramachi
ACCOMODATION
Khoasan Kyoto Hostel

Day 8 - 13 Feb

Kyoto - Nagoya
XTVT
Explore : Fushimi Inari Shrine & Kyoto Mangga International Museum & Travelling to Nagoya

COSTING & REMARKS
  • Beli bus pass lagi sehari di hostel 500yen
  • Mangga international museum kena bayar, so tak masuk la coz datang just nak borong baju anime!
  • Petang shoping lagi area shijo kawaramachi coz dia memang centre la bagi saya
  • Beli tix shinsaken (bullet train) 5500yen kot ke Nagoya
  • Check in Ecohotel ni dekatlintas jalan saja dri nagoya station dlm RM70/night
ACCOMODATION
EcoHotel Nagoya

Day 8 - 14 Feb

Nagoya - Kuala Lumpur
XTVT
Travelling to airport

COSTING & REMARKS
  • 30 minit by train ke airport (lupa berapa yen)
  • Flight awal pagi 9.20pg - 3.40ptg selamat tiba KLIA2!

COSTING UNTUK 9 HARI!!
Flight : 730
Hostel : 550
Ground transport, entrance fee, makan, souvenir, dll : 1590

TOTAL KERUGIAN : RM2870 (-/+)

TAMAT

© 2018 Imran Idris Travel Blog. Powered by elAmm Creative